2010. november 9., kedd

Meggyleves és rakott krumpli

Kis családom egyik kedvence a hideg meggyleves. Mindig első szakácskönyvem, a Pom Pom főz receptje alapján készítem. Most a Dédi által készített pincésmeggyből készült, de friss meggyből az igazi.

Meggyleves:

 
Hozzávalók: 40 dkg kimagozott meggy, 15 dkg cukor, 1 ek. citromlé, 2 dl tejföl, 1 ek. vaniliapuding, só, fahéj, szegfűszeg.
A cukrot, citromlevet, fahéjt, szegfűszeget és sót 1,2 liter vízben felforralom, majd beleteszem a meggyet. Ezután a tejföllel simára összekevert pudingporral besűrítem és kb. 6-8 percig forralom. Lehűtve tálalom.

Rakott krumpli:

Négyünknek 6 közepes burgonyát (héjában) és 4 tojást megfőzök. Amíg fő kb. fél szál kolbászt felkarikázok. Kevés zsírt felforrósítok, pirospaprikát keverek bele, majd felöntöm 2 pohár tejföllel, megsózom és jól összeforralom. A megfőtt tojást és krumplit meghámozom, vékony karikákra vágom. Jénai tál alját meglocsolom a tejfölös szósszal, 1 réteg krumpli, megsózom, 1 réteg kolbász, 1 réteg tojás, 1 réteg szósz stb. Én három emeletesre készítem, a tetejére burgonya kerül, reszelt sajttal megszórom, forró sütőben 40-45 perc alatt pirosra sütöm.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése