2010. november 9., kedd

Krémes-szilvás lepény

 
A receptet a Rama 2010. évi Receptnaptárból vettem. A piskótatészta kikeverésénél vettem észre, hogy csak 3 tojásom van itthon, így csak sárga tésztája lett, az is vékonyka. :-) Finom, de az én ízlésemnek a krémje túl margarinos, legközelebb biztos, hogy dupla adag pudingból és tejből, és fele ennyi margarinból készítem. A krémben a cukrot is megfeleztem. A recept az eredeti mennyiségeket tartalmazza.

Hozzávalók:
 A piskótatésztához:
9 tojás
9 ek. finomliszt
9 ek. kristálycukor 
1 kk. natúr kakaópor

A szilvás töltelékhez: 
1,25 kg szilva
2 ek. kristálycukor 
3 dkg margarin
2 ek. zsemlemorzsa
1 kk. őrölt fahéj

A krémhez: 
1 cs. vaníliaízű pudingpor (főzni való) 
20 dkg porcukor
25 dkg margarin 
4 dl tej
4 ek. kristálycukor

A díszítésnek:
reszelt étcsokoládé, vagy tortadara tetszés szerint

A megmosott szilvát vágjuk félbe, magozzuk ki. Egy nagy gáztepsit béleljünk ki sütőpapírral, kenjük le  margarinnal, szórjuk meg zsemlemorzsával. A félbevágott szilvákat üregükkel felfelé rakjuk a tepsibe, és hintsük meg a cukorral összekevert fahéjjal.

A piskótatésztához a tojások sárgáját a fele cukorral keverjük habosra. A tojásfehérjéből készítsünk kemény habot, és a vége felé apránként a maradék cukrot is szórjuk bele. A lisztet először a cukros tojássárgájával keverjük össze, majd óvatosan forgassuk bele a tojáshabot is. A kétharmadát simítsuk egyenletesen a szilvára.

A maradék piskótamasszát keverjük össze a kakaóporral, és csurgassuk a többi tésztára, majd óvatos mozdulatokkal keverjük össze egy kicsit, hogy szép cirmos legyen. Közepesen forró sütőben (kb. 180 fok) 25 percig süssük. Ha elkészült, borítsuk gyúrólapra, a tetejéről a sütőpapírt húzzuk le.

A krémhez a vaníliás pudingporból a tejjel és cukorral sűrű krémet főzünk, és hűlni hagyjuk. A puha margarint először magában, majd a porcukorral keverjük habosra. A langyos pudingot apránként adjuk hozzá, és az így kapott krémet simítsuk a szilvára, végül reszelt csokoládéval megszórva díszítsük. Hidegen, kockára vágva tálaljuk. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése