2010. december 25., szombat

Különleges mákos guba

Ez volt a második Szenteste amire a Kiskegyed Konyhája Extra 2008/1. számának 10. oldalán található Különleges mákos gubát készítettem el.

Különleges mákos guba:


Hozzávalók 4 személyre:
6 szikkadt kifli,
20 dkg alma,
2 ek. barna cukor,
1 csipet őrölt fahéj,
1 citrom reszelt héja,
3 dl tej,
3 ek. porcukor,
margarin a tálkák kikenéséhez,
10 dkg darált mák

A kifliket vékony karikákra vágjuk. Az almákat meghámozzuk, magházukat kivágjuk, vékony szeletekre vágjuk. Én 20 dkg megtisztított almát tettem bele, de ez is csak egy rétegre volt elég.
A barna cukrot karamellizáljuk és rátesszük az almát. Megszórjuk a fahéjjal és a citromhéjjal és összepároljuk.
A tejet felforrósítjuk a cukorral, beleáztatjuk a kiflikarikákat. Nekem a 3 dl tej nem volt elég, plussz hármat még biztos felvett. 
Négy hőálló tálkát margarinnal kikenünk, az aljukat megszórjuk mákkal. Réteszünk egy réteg áztatott, kinyomkodott kiflit, megszórjuk mákkal. Ismét kifli, mák, majd egy réteg párolt alma következik. Addig rétegezzük amíg a hozzávalók elfogynak. Az eredeti recept szerint legalább 2 réteg alma kell, de a megadott 20 dkg-ból egy réteg is csak szűkösen jön ki.
A gubákat 160 °C-ra előmelegített sütőben kb. 8 percig sütjük, majd onnan kivéve tányérra borítjuk.
Az eredeti recept vanília vagy fahéjöntettel és friss gyümölccsel tálalja, nálunk ez elmaradt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése