2011. április 14., csütörtök

Wellington pulyka csirkéből

Barátainknál ettünk pár éve Wellington pulykát, annyira ízlett, hogy egyből el is kértem a receptjét.
Most kicsit másképp készült, csirkéből, tuskógombából, bacon nélkül, de így is nagyon finom és kiadós lett.

Wellington pulyka:

Hozzávalók:
1 egész pulykamell,
szárnyas fűszerkeverék,
só,
10 dkg bacon,
2 fej hagyma,
3 gerezd fokhagyma,
1 dl fehérbor,
2 ek. olaj,
30 dkg gomba,
1 konzerv paradicsompüré,
1 kk. kakukkfű,
őrölt feketebors,
1 csomag leveles tészta,
1 tojás

Az egész pulykamellet besózzuk, borsozzuk és szárnyas fűszerkeverékkel beszórjuk. A fokhagymát hosszú csíkokra vágjuk és megtűzdeljük vele a húst. A szalonna szeleteket a hús köré csavarjuk és sonkaszerűen bekötözzük spárgával. Tűzálló edénybe rakjuk az így előkészített húst, meglocsoljuk az olajjal és aláöntjük a bort. Az egyik hagymát karikára vágjuk és a hús köré szórjuk. A tepsit letakarjuk és a sütőben a húst megpuhítjuk. Kivesszük a sütőből és egy éjszaka vagy egy fél nap hagyjuk pácolódni. A másik fej hagymát felkockázzuk, kis olajon megpirítjuk. A gombát is apró kockára vágjuk, majd a hagymára tesszük és fedő alatt megpároljuk. Ezután levesszük a fedőt és hagyjuk elfőni a gomba levét. Sóval, borssal, kakukkfűvel ízesítjük és összekeverjük a paradicsompürével. (Fontos, hogy a gomba leve elpárologjon, különben elázik a tészta.) Ezt a gombás szószt hagyjuk kicsit kihűlni. A szobahőmérsékleten felengedett tésztát kinyújtjuk, a gomba kétharmadát a közepére simítjuk. Rátesszük a gombára a pácolt húst (csak a húst, a szalonnát is leszedjük róla) és a maradék gombát a hús tetejére kenjük. A tésztát ráhajtjuk (teljesen bebugyoláljuk a húst), díszítjük és tojássárgájával megkenjük a tetejét. Aranysárgára sütjük sütőben, 5-10 perc múlva szeletelhetjük.

A receptet Orsi barátnőmtől kaptam, az eredetéről többet nem tudok.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése