2017. január 10., kedd

Görög muszaka

Oli(E)va receptje alapján álltam neki életem első muszakájának. Ő a NoSalty oldalán azt írja, hogy több mint 25 éve él egy kis görög szigeten és ez az eredeti görög muszaka recept. Most eltértem a recepttől, de legközelebb nem fogok.

Eltérések:  1. Az eredeti recept hosszában szeleteli a zöldségeket és olívaolajon elősüti őket. Én burgonyát héjában megfőztem, megpucoltam, felkarikáztam. A padlizsánt, cukkinit szintén karikára vágtam és ezeket nyersen rétegeztem.
2. Nem kaptam marhahúst, így a bolognai szósz disznóhúsból készült.

Görög muszaka:




Hozzávalók:
1 kg burgonya
1/2 kg padlizsán
1/2 kg cukkini
15 dkg reszelt sajt
szerecsendió, só, bors, fahéj
olívaolaj

Hozzávalók a bolognai szószhoz:
1 fej vöröshagyma
1 sárgarépa
2 gerezd fokhagyma
1/2 kg darált marha vagy birkahús
40 dkg paradicsomszósz
só, bors, oregánó, bazsalikom, rozmaring

Hozzávalók a Morney szószhoz:
8 dl tej
3 ek vaj
3 púpozott ek finomliszt
reszelt szerecsendió ízlés szerint
3 db tojássárgája
5 dkg reszelt sajt
só, bors ízlés szerint


Elkészítés:
1. A burgonyát héjában feltettem főzni.
2. Elkészítettem a bolognai szószt: A megtisztított vöröshagymát felkockáztam, kevés olívaolajon megdinszteltem. Beletettem a megtisztított, nagy lyukú reszelőn lereszelt sárgarépát és az apróra vágott fokhagymát, kicsit pároltam őket együtt is. Beletettem a darált húst, kicsit pirítottam míg a hús kifehéredett, majd sóval, borssal, rozmaringgal, oregánóval, bazsalikommal ízesítettem. Felöntöttem a paradicsomszósszal és készre főztem.
3. A megfőtt burgonyát megpucoltam, 1 cm vastag karikákra vágtam.
4. A padlizsánt szintén felkarikáztam, lesóztam, kicsit állni hagytam és szűrőben hagytam hogy lecsöpögjön, kijöjjön a keserű íze.
5. A cukkinit is felkarikáztam.
6. Ezután jön a rétegzés: Egy nagyobb tál alját olívaolajjal kikentem, a felkarikázott burgonya felével kiraktam. Reszelt szerecsendióval megszórtam, reszelt sajttal meghintettem. 
A következő réteg a lecsöpögtetett padlizsán kissé sózva, borsozva.
Erre jön a bolognai szósz, majd a cukkini kis fahéjjal és reszelt sajttal megszórva.
A tetejére a burgonya másik fele kerül. Alufóliával lefedve másfél órát sütjük.
7. Közben elkészítjük a Morney szószt. Ehhez a tejet felmelegítjük. Egy vastag aljú lábosban megfuttatjuk a vajat, hozzáadjuk a lisztet, rózsaszínűre pirítjuk. A lisztes masszához habverővel állandóan keverve hozzáadjuk a meleg tejet. Amikor besűrűsödött levesszük a tűzről, hozzáadjuk a szerecsendiót, sózzuk, borsozzuk, hozzákeverjük a reszelt sajtot és a tojások sárgáját.
Ezt a szószt öntjük a muszaka tetejére, fahéjat, borsot, reszelt sajtot hintünk rá és fél óra alatt pirosra sütjük.

Oli(E)va azt írja, hogy ha nincs időnk, neki se álljunk. Nekem a délelőttöm ráment. Legközelebb teljes egészében az ő ajánlása szerint fogom elkészíteni.










Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése