Életem első - és lehet, hogy utolsó (?) - méteres kalácsa. Hónapok óta rakosgattam a receptet, szülinapi zsúrra most elkészítettem. Alapból csúnya lett, a barna tésztám felpúposodott, míg a sárga lapos lett. Én persze takarékoskodtam és nem szabtam méretre, gondoltam, lesz ami lesz, én tésztát ki nem dobok. :-)
Méteres kalács:
Hozzávalók:
A tésztához:
25 dkg liszt,
25 dkg porcukorvíz,
4 tojás,
1.5 dl meleg víz,
1.5 dl olaj,
1 cs. sütőpor,
4 ek. kakaópor
A krémhez:
25 dkg margarin,
20 dkg porcukor,
2 cs. puncspuding,
8 dl tej, 10 dkg cukor
A mázhoz:
30 dkg étcsokoládé,
3-4 ek. olaj
Elkészítés:
A tésztához a porcukor felét a tojássárgájával, a vízzel, az olajjal, a liszttel és a sütőporral simára keverjük. A tojásfehérjét a porcukor másik felével habossá verjük. A két részt óvatosan összekeverjük. A tésztát kettéosztjuk, az egyik felét egy kivajazott, lisztezett őzgerincformába töltjük. A másik felét a kakaóporral elkeverve egy másik őzgerincformába öntjük. 180 Celsiusfokos sütőben mindkettőt 25-30 percig sütjük. Kiborítjuk és hagyjuk kihűlni.
A krémhez a margarint és a porcukrot habosra keverjük. A többi hozzávalóból pudingot főzünk, majd lehűtjük. Összekeverjük a cukros margarinnal.
A kihűlt tésztékat a gerincek mentén felszeljük. Minden egyes tésztalapocskát megkenünk a krémmel, majd felváltva egymás mellé helyezzük. Egy sárga, egy csokis, közte puncskrém.
A mázhoz az étcsokit gőz fölött felolvasztjuk, majd a méteres kalács tetejére kenjük. Dermedés után ferdén szeleteljük.
Az eredeti recept a krémhez 1 csomag pudingport ír, 4 dl tejjel. Én is így készítettem, de nyalakodás közben éreztem, hogy az én ízlésemnek így ehetetlenül édes és margarinos. Így gyorsan főztem még egy pudingot és miután kihűlt, azt is belekevertem. Nekem még így is túl margarinos volt! A második pudingba cukrot sem raktam, így az édessége tűrhető lett. Így viszont annyi krémem lett, hogy a magasságeltérést a krémmel kiegyenlítette. Persze, tudtam, hogy így már esélye sem lesz a felismerhető külsőre, de akkor már mindegy volt, a cél egy fogyasztható méteres kreálása lett. Amit nagyon elrontottam (a küllemén kívül), hogy nem csokit, hanem 3 tábla tortabevonót tettem rá, nekem nem ízlett a máz...
Mindezek ellenére a süti ízlett a gyerekeknek és a felnőttek is a nem rossz kategóriába sorolták.
Az eredeti recept a Nők Lapja konyha VI. évfolyam, 8. szám (2009. október) 20. oldalán található.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése