2013. október 22., kedd

Túrótorta

Szárnypróbálgatásaim egyik első darabja volt ez a túrótorta. Évek óta nem készítettem, most kaptam fél kiló házi túrót és hozzá az ukászt hogy ebből túrótortát kell sütnöm... így újra előkerült a régi recept A sütés iskolája című könyvből.

Túrótorta:


Hozzávalók:

A tésztához: 220 g liszt, 120 g vaj (én margarinnal készítettem), 50 g porcukor, késhegynyi só, 1 tojássárgája

A töltelékhez: 500 g túró, 4 tojás, 160 g cukor, 1 citrom reszelt héja, késhegynyi só, 100 g vaj (nálam margarin), 60 g étkezési keményítő, 80 g mazsola, 2 cl cseresznyepálinka, porcukor a torta beszórásához

Elkészítés: A lisztet, margarint, porcukrot, sót, tojássárgáját rugalmas tésztává gyúrjuk, majd fóliába csomagolva 2 órára hűtőszekrénybe tesszük.
A sütőt 200 fokra előmelegítjük.
A mazsolát beáztatjuk a pálinkába.
A tésztát lisztezett munkalapon kb. 33 cm átmérőjű kerek lappá nyújtjuk. Én szilikonos tortaformában sütöttem, így ebbe terítettem, villával megszurkáltam, a szélét a tortaforma oldalához nyomkodtam. A kiálló részeket levágjuk, középső sínen 10 percig sütjük.
A tésztát kivesszük, a hőmérsékletet 160 fokra csökkentjük.
A túrót  habosra keverjük a tojássárgájával, sóval, cukor felével. Hozzákeverjük a citromhéjat, meleg vajat, beáztatott mazsolát.
A tojásfehérjét a megmaradt cukorral kemény habbá verjük és összeforgatjuk a túrós masszával.
Ezt egyenletesen rásimítjuk az elősütött tésztára és 45 percig sütjük.
Porcukorral meghintjük, izzó dróttal rácsmintát égetünk a tetejére.

Isteni finom torta, langyosan, hidegen egyformán finom!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése