2015. április 25., szombat

Gőzgombóc

Évekkel ezelőtt egy ausztriai síelésen, egy hüttében ettem szilvalekvárral töltött gőzgombócot, vaníliaöntettel és cukros mákkal. Imádtam! Ha épp olyan hüttébe tévedünk be ahol van, akkor mindig eszek gőzgombócot.

A receptet is már rég lementettem, a megvalósításra viszont csak most került sor. Finom lett, de a gombóc íze és állaga nem olyan mint a hüttében, mint amilyenre vágytam. Állítólag azért, mert ott mirelitet adnak. :-)) A receptet Limara pékségéből vettem.

Gőzgombóc:



Hozzávalók:

50 dkg liszt
2 dl langyos tej
1 nagy ek. tejföl
1 tojás
1 tojás sárgája
csipet só
2 ek. cukor
3 dkg élesztő

Az élesztőt a cukros tejben felfuttattam. A hozzávalókat kenyérsütő gépbe pakoltam, ami dagasztotta, kelesztette. Én a fenti mennyiség feléből készítettem, 3 nagy gombócot csináltam. Szóval, a 25dkg lisztből készült tésztát 3 részre vágtam, kézzel korong alakúvá formáztam, nagy evőkanál szilvalekvárt tettem rá, majd gombóccá formáztam. Közben egy nagy edényben vizet forraltam, pároló betétre tettem a gombócokat, lefedtem és kb. 15 percig gőzöltem. Közben híg vanília pudingot főztem, azzal tálaltam a kész gőzgombócokat.

2015. április 22., szerda

Csirkés alagút

A facebook-on ugrott elém a Csirkés alagút receptje, gyorsan el is készítettem. Igaz, én nem csirkemellből, hanem pulykacombból készítettem és bulgurral, zöldsalátával tálaltam.

Csirkés alagút:

Hozzávalók:

3 nagyobb csirkemell filé (nálam 1 kg pulykacomb)
300 - 400 g szeletelt bacon
3 csapott ek. liszt
200 g tejföl
2 tojás
1 csokor petrezselyem, vagy 1 púpozott ek. szárított
300 - 400 g reszelt trappista sajt
só, bors

Elkészítés:

Az őzgerincformát kibéleljük baconszalonnával kb. fél cm átfedéssel, a széleket váltakozva kilógatva.
A húst kis kockára vágjuk, sózzuk, borsozzuk. 
A tojásokat sózzuk, tejföllel, liszttel, 1/3 rész reszelt sajttal, petrezselyemmel összekeverjük, belekeverjük a husit. 
A baconnel kirakott formába 1/3 rész reszelt sajtot teszünk, a húsos keveréket, majd a maradék sajtot. Ráhajtogatjuk a kilógó baconszeleteket, szükség esetén a tetejére még fektetünk párat. 
Gáztepsire tesszük,előmelegített sütőben (kb. 180 °C) 1 órát sütjük. (Pulykacombot nekem többet kellett kicsivel.) 
A formából óvatosan a gáztepsire borítjuk, majd visszatesszük, hogy a másik fele is szép pirosra süljön.

Nagyon finom!

2015. április 6., hétfő

Ezerjó süti

A receptkiraly.hu oldal receptje ugrott elém nem túl rég. Érdekesnek tűnt, így mentettem. Judo versenyre és Húsvétra megsütöttem.

Nem volt rossz, de annyira jó sem. Mondjuk úgy, hogy átlagos. 

Ezerjó süti:



Hozzávalók

A tésztához: 40 dkg liszt, 25 dkg hideg vaj, 2 dl tejföl, 1 kk. só, 1 ek. citromlé
A mákos töltelékhez: 1 db tojás, 15 dkg darált mák, 10 dkg porcukor, 1 üveg meggybefőtt (7 dl mag nélkül)
A túrós töltelékhez: 1 db tojás, 10 dkg porcukor, 30 dkg rögös tehéntúró, 1 cs. vaniliás cukor, 5 dkg mazsola
Az almás töltelékhez: 6-8 db alma, 1 kk. őrölt fahéj, 10 dkg cukor
A lapok szórásához: zsemlemorzsa
A tepsi kikenéséhez: 5 dkg vaj

25x39 cm-es tepsi

Elkészítés: A tepsit kivajazzuk, a tészta hozzávalóit összegyúrjuk, 4 egyforma cipóra osztjuk. Egyenként tepsi nagyságúra, nagyon vékonyra nyújtjuk.
Az elsőt megszórjuk zsemlemorzsával.

A tojást a cukorral habosra keverjük, belekeverjük a mákot és rásimítjuk az első tésztalapra. Rászórjuk a lecsepegtetett meggyet, rátesszük a következő tésztalapot és meghintjük morzsával.

A túrótöltelék hozzávalóit kikeverjük, a lapra simítjuk. Rátesszük a következő tésztalapot, morzsával megszórjuk.

Az almát lereszeljük, kinyomkodjuk, cukorral, fahéjjal ízesítjük, a morzsás tésztalapra kanalazzuk, elsimítjuk, majd befedjük az utolsó tésztalappal.

Villával megszúrkáljuk, hogy a gőz szabadon távozhasson.

200 fokra előmelegített sütőben 10 percig sütjük, majd a hőfokot 75 fokra csökkentjük és kb. 30 percig sütjük.

Tálalás előtt porcukorral megszórjuk és szeleteljük.

2015. április 3., péntek

Croissant és Medvehagymás croissant

A már többször idézett "A sütés iskolája kezdőknek és haladóknak" receptkönyvből vettem a Croissant receptet. Alapból a frissen szedett medvehagymából akartam medvehagymás kiflit sütni, de mivel a gyerekek azt nem eszik meg, csak a kiflik felébe tettem medvehagymát.

Mivel mi csak hárman vagyunk, az eredeti mennyiség feléből készítettem a tésztát.

Croissant:



Hozzávalók:
0,5 kg liszt
20 g élesztő
5/16 l tej (na, itt törtem a fejem amire kitaláltam az mennyi is)
10 g só
60 g cukor

300 g vaj

liszt a nyújtáshoz
1 tojássárgája és egy kevés tej a tészta megkenéséhez

A lisztet, cukros tejben felfuttatott élesztőt és a sót kenyérsütőgépbe tettem, az másfél órát dagasztotta és kelesztette. A vajat közben szobahőmérsékleten megpuhítjuk. Mikor megkelt a tészta átgyúrtam és hűtőszekrénybe tettem. (Az alaprecept 1-2 óra hűtést ír, én nem akartam egész nap kiflit sütni, így ez nálam 10-15 percre redukálódott.) A "lehűtött" tésztát kinyújtjuk, a vajat a tészta közepére lapítjuk, s ráhajtjuk a tészta két végét. Ezután az egészet kinyújtjuk, majd egyszerű hajtogatással egymás után háromszor összehajtjuk. Az egyes hajtások között a tésztát 10-10 percig hűtőszekrényben pihentetjük. (Na, én ezeket a pihentetéseket is kihagytam.) A tésztát végül téglalap alakúra nyújtjuk, néhány percig pihentetjük, majd hosszában két 15 cm-es csíkra osztjuk és a csíkokat háromszögekre vágjuk. A háromszögeket feltekerjük, 220 fokos sütőben készre sütjük. Én a tésztámat kelés után kettészedtem, a vajat is megfeleztem és az egyik felébe sót és medvehagymát kevertem, innentől külön dolgoztam velük. 1 tepsi sima és egy tepsi medvehagymás kifli lett. A gyerekek a saját részüket lekvárba mártogatva ették mert elég édes a tészta, a medvehagymás kifliket sütés előtt még megsóztam, azok is nagyon finomak lettek. Frissen jó, másnapra már megszikkadtak.