2014. november 19., szerda

Töltött káposzta Pataki-tálban

Egy jó ideje fontolgatom, hogy én is főzök töltött káposztát. Jó pár receptet átbogarásztam, a legszimpatikusabbakat kinyomtattam, összevetettem, közben kialakult bennem hogy is fog elkészülni az én káposztám:  Pataki-tálban, mosás nélküli savanyú káposztából, lesz benne füstölt hús, kolbász... legnagyobb dilemmám a gombóccal kapcsolatban volt. Csak disznóhúsból legyen? A rízs nyersen, félkészre, vagy készre főzve kerüljön bele? Legyen benne tojás? És hagyma? 

Végül is el lett belőle:

Töltött káposzta Pataki-tálban:

Hozzávalók:
1 kg savanyú káposzta
1 kisebb fel savanyított káposzta
30 dkg füstölt tarja
kolbász, disznócomb (csak pár karika kolbászt és egy szeletnyi combot tettem bele, az íze kedvéért)
kb. 1 dl-nyi paprikás liszt
zsír

A gombóchoz:
1/2 kg darálthús (disznó)
1 kisebb fej hagyma
10 dkg rizs (nyersen)
só, bors, kevés pirospaprika

A gombóc hozzávalóit összegyúrtam, 8 gombócot formáztam, melyeket a savanyúkáposzta levelekbe tekertem.
A Pataki-tálat 1 éjszakán keresztül vízben áztattam. Alaposan kizsíroztam, a megmaradt savanyított káposztát felszeltem, azt tettem a tál aljába. Liszt és pirospaprika keverékével megszórtam. Erre került a csíkokra vágott fürtölt tarja, majd a savanyúkáposzta harmada. Ismét paprikás liszt, a levélbe csavart gombócok, káposzta, paprikás liszt, kolbász, disznóhús, majd a maradék káposzta. Kb. 1 dl száraz fehérbort öntöttem rá, majd lefedve bedugtam a sütőbe. A sütő nem volt előmelegítve. Kb 2-2,5 órán át sült.
Aki akarta tett rá tejfölt és kapott hozzá friss, fehér kenyeret.

Vállalható lett, de legközelebb több mindent máshogy csinálok. 
A káposztát megkóstoltam és megállapítottam, hogy nem túl savanyú, nem kell kimosni. Savanyú nem is lett, viszont kegyetlenül sós... Jólesett egy kupica almapálinka utána. A tanulság, hogy legközelebb máshol veszem a káposztát és alaposabban megfontolom a kimosást. (Életem legfinomabb töltött káposztája nem kimosott káposztából készült, kellőképpen savanyú volt és nem sós.) 
A gombócok kemények lettek, annak ellenére, hogy a rizs megfőtt. Így legalább többszöri melegítés után sem estek szét, de legközelebb teszek bele tojást, meg ennyi húshoz kevesebb rizs is elég lesz.
Ennyi gombóc eég volt, de lehet még tovább tuningolni füstölthússal, kolbásszal és husival. Ja, meg kicsit szaftosabb is lehet, több víz/bor mehet rá.

Első nekifutásra nem volt rossz, végeredményben elfogyott, dicséretet is kapott, de messze volt álmaim töltött káposztájától.



2014. november 3., hétfő

Kinder tejszelet

A gerekek nagyon szeretik a bolti Kinder tejszeletet. Mióta ráakadtam a receptre és mutattam nekik, folyamatosan klrdezgették, hogy mikor csináljuk meg. Nos, hétvégén eljött ennek is az ideje. A tésztát az utolsó pillanatban egy kisebb tepsibe öntöttem, nem kellett volna. Így vastag lett és valamint addig nézegettem jó e már, hogy végül kiszárítottam. A krém viszont tökéletes lett! Ja, a recept az apróséf oldaláról van.

Kinder tejszelet:

Hozzávalók:

A piskótához: 5 db tojás, 90 g cukor, 90 g liszt, 30 g kakaópor, 1 cs. sütőpor
A krémhez: 1 cs. tejszín ízű pudingpor, 250 ml házi tej (én bolti 3,5 %-sal csináltam), 80 g cukor, 25 g vaj, 150 g mascarpone

A tojásokat kissé felverjük. Hozzáadjuk a cukrot és a többi száraz anyagot. Sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük és 12 perc alatt készre sütjük.
A krémhez a cukorral és tejjel megfőzzük a pudingot, kihűtjük. Amikor kihűlt, hozzákeverjük a vajat és a mascarponét.

A kihűlt tésztát félbe vágjuk, egyik felét megkenjük a krémmel. A másik felét 9 db-ra vágtam, a darabokat a krémre tesszük, majd be a hűtőbe pár órára.

Nekünk vastag és száraz lett a tésztája, a gyerekek szerint az eredeti Kinder tejszelethez semmi köze nincs, de a krémje ízlik nekik.