2014. április 19., szombat

Kókusz szelet

Húsvétra egy új receptet próbáltam ki Andi konyhájából.

Kókusz szelet:


Tészta: 30 dkg liszt, 1/2 cs sütőpor, 2 ek kakaópor, 15 dkg porcukor, 1 tojás, 15 dkg margarin

Töltelék: 6 db tojásfehérje, 20 dkg porcukor, 20 dkg kókuszreszelék

Krém: 6 tojás sárgája, 3 ek. liszt (én vaníliás pudingporral helyettesítettem), 3 dl tej, 4 cs. vaníliás cukor, 25 dkg margarin, 20 dkg porcukor, csoki reszelék

Elkészítés: A tészta hozzávalóit összekeverjük, majd 2 db félkeménységű cipót formázunk belőle. Ha nem akar összeállni, akkor tegyünk bele 2-3 ek. tejet.
A tojásfehérjéket habbá verjük, beleöntjük a porcukrot és jól elkeverjük. A kókuszt is belekeverjük. 
A két cipót vékonyra kinyújtjuk a tepsit kikenjük margarinnal és beleterítjük az egyik lapot. Rákenjük a kókuszos tölteléket, beterítjük a másik lappal. Közepes lángnál 20 percig sütjük. Hagyjuk kihűlni.
A krém készítése: a tejet elkeverjük a tojás sárgákkal, a vaníliás cukorral, liszttel (pudinggal) és sűrű krémet főzünk belőle, majd hagyjuk kihűlni. A margarint a porcukorral elkeverjük, a kihűlt krémet hozzáadjuk és csomómentesre eldolgozzuk. Ezt a krémet rákenjük a kihűlt tészta tetejére, csokireszelékkel megszórjuk.

2014. április 18., péntek

Palócleves

2009-ben már nem emlékszem hogy Mátraszentistvánon vagy Mátraszentimrén, egy búbos kemencés kis vendéglőben palóclevest ettem. Utána évekig emlegettem milyen jó is volt az a leves a hideg télben... sőt, egy csomó receptet el is mentettem. a leves mégis csak idén télen készítettem el. Olyan finom volt, mint emlékeimben. :-)
Jó fényképet viszont nem sikerült készítenem.

Palócleves:

Hozzávalók: 
50 dkg sertéscomb (állítólag marhahúsból az igazi, majd úgy is kipróbálom), 2 db sárgarépa, 1 db petrezselyemgyökér, 3-4 krumpli, 30 dkg zöldbab, 1 db vöröshagyma, 3-4 gerezd fokhagyma, fűszerek (só, bors, vegeta, babérlevél, pirospaprika), 1 tk liszt, 1 pohár tejföl, olaj.

Az apróra vágott vöröshagymát olajon üvegesre párolom. Hozzáadom a kis kockákra vágott húst, pár perc múlva a kockára vágott zöldségeket és az apróra vágott fokhagymát. Pár percig párolom, pirospaprikával megszóróm, vízzel felengedem. Ízlés szerint fűszerezem, félpuhára főzöm, majd hozzáadom a zöldbabot, tovább főzöm. Végül beleteszem a kockára vágott krumplit és puhára főzöm. Liszttel kikevert tejföllel behabarom, pár percig forralom.