2011. május 29., vasárnap

Bodza szörp

Nagyon szeretjük a bodza szörpöt, minden évben készítek.

Bodza szörp:


A recept egy ismerős nénitől származik és roppant egyszerű.

40 db bodzavirág,
4 citrom,
4 kg cukor,
4 l víz,
12 dkg borkősav (én citromsavval helyettesítettem)

 A vizet a cukorral és a citromsavval jól elkeverem, mikor már szinte teljesen feloldódott hozzáteszem a megmosott, karikákra szelt citromokat és a bodzavirágokat. A virágokat nem szoktam lemosni, viszont alaposan lebogarászom és már szedéskor ügyelek arra, hogy ne tetveset szedjek. Erdő mélyéről, forgalomtól távoli helyről gyűjtöm. 3-4 napi érlelem, leszűröm, üvegekbe töltöm és mielőtt lezárnám szalicillel megszórom.
Következő tavaszig szobahőmérsékleten eláll.

2011. május 24., kedd

Tejfölös csodabogár

Andi receptjei közül mentettem le a tejfölös csodabogarat, már jó ideje szemezgetek vele. Könnyen elkészíthető, olcsó és finom süti, bekerült a repertoárba.

Tejfölös csodabogár:

Hozzávalók :
20 dkg liszt, 
30 dkg kristálycukor, 
2 doboz tejföl, 2 tojás,
1 csomag sütőpor,
1 csomag tortadara

A liszttel keverjük el a sütőport majd adjuk hozzá a tejfölt, a cukrot, a tojásokat és jól keverjük össze. A legvégén keverjük bele a tortadarát, hogy ne legyen ideje elázni. Margarinnal kikent, kilisztezett tepsibe téve tegyük 160-170 °C-ra előmelegített sütőbe és alacsony fokozaton, lassan süssük készre úgy, hogy ne nyitogassuk a sütő ajtaját. (ez Andi szerint nagyon fontos, így én nem is nyitogattam)

2011. május 6., péntek

Tojássaláta

Gizi-receptjei között találtam a tojássaláta receptjét, Húsvét után szinte minden este elkészítettem magamnak 4-4 tojásból.

Tojássaláta:


Hozzávalók:
4 főtt tojás,
1 újhagyma,
1 ek. mustár,
1 kk. Dijoni mustár,
só, bors,
2 ek. olívaolaj,
fél pohár tejföl

A megpucolt tojásokat félbevágom, a sárgáját kiveszem, egy tálban összezúzom, a mustárokkal, olívaolajjal, sóval, borssal, tejföllel jól kikeverem. a végém hozzákeverem a kis kockákra vágott tojásfehérjéket. Nagyon finom!