2010. december 31., péntek

Kolbászos-túrós pogácsa

Gizi receptjei között akadtam a kolbászos túrós pogácsára. Szilveszterre el is készítettem.

Kolbászos-túrós pogácsa:


Hozzávalók:

50 dkg liszt,
20 dkg margarin,
1 dl tej, 30 g élesztő, kevés cukor
15-20 dkg kolbász,
2 ek. só,
1 tojás (+ 1 a kenéshez)
2 ek. tejföl
szezámmag

Az élesztőt a meglangyosított cukros tejben felfuttattam.
A margarint elmorzsoltam a liszttel, hozzámorzsoltam a túrót. A kolbász héját lehúztam, karikákra majd apró kockákra vágtam. Hozzáadtam a liszthez. Közepébe mélyedést nyomtam, beleöntöttem a felfuttatott élesztőt, a tojást és a tejfölt és alaposan összedagasztottam. Kelesztőtálban 1 órát pihentettem.
Lisztezett gyúrólapon ujjnyi vastagra nyújtottam, berácsoztam, közepes méretű pogácsaszaggatóval kiszaggattam. A tetejét megkentem felvert tojással, szezámmaggal megszórtam. További fél órát kelesztettem. 150 °C-ra előmelegített légkeveréses sütőben 18-20 percig sütöttem.

2010. december 28., kedd

Édes körtébe fészkelt sokmagvas csirke

Trinity Zamat és illat nevű blogjában akadtam az Édes körtébe fészkelt sokmagvas csirke receptjére. Egyből az elkészítendők listámra került, Karácsonykor ki is próbáltam. Nekem ízlett, szeretem a gyümölcs és hús kombinációját. A körte roppanós maradt, volt aki ezt kifogásolta.

Édes körtébe fészkelt sokmagvas csirke:



Recept:

40 dkg csirkemellfilét apró kockára vágok. Boltban kapható magkeveréket (tökmag, napraforgómag, fenyőmag) kevés olajon megpirítok, hozzáadok 1 ek. mézet és a csirkemellet. Megpirítom. Közben a körtét meghámozom, magházát kivágom, belsejét kimélyítem. A megpirult húst 15 dkg reszelt trappistával összekeverem, ezt a tölteléket a félbevágott körtékbe kanalazom. A kikapart körtebelet a maradék hússal köré szóróm, 170-180°C-ra előmelegített sütőben pár perc alatt pirosra sütöm. Köretnek rízst kínáltam mellé, én köret nélkül ettem.

2010. december 25., szombat

Különleges mákos guba

Ez volt a második Szenteste amire a Kiskegyed Konyhája Extra 2008/1. számának 10. oldalán található Különleges mákos gubát készítettem el.

Különleges mákos guba:


Hozzávalók 4 személyre:
6 szikkadt kifli,
20 dkg alma,
2 ek. barna cukor,
1 csipet őrölt fahéj,
1 citrom reszelt héja,
3 dl tej,
3 ek. porcukor,
margarin a tálkák kikenéséhez,
10 dkg darált mák

A kifliket vékony karikákra vágjuk. Az almákat meghámozzuk, magházukat kivágjuk, vékony szeletekre vágjuk. Én 20 dkg megtisztított almát tettem bele, de ez is csak egy rétegre volt elég.
A barna cukrot karamellizáljuk és rátesszük az almát. Megszórjuk a fahéjjal és a citromhéjjal és összepároljuk.
A tejet felforrósítjuk a cukorral, beleáztatjuk a kiflikarikákat. Nekem a 3 dl tej nem volt elég, plussz hármat még biztos felvett. 
Négy hőálló tálkát margarinnal kikenünk, az aljukat megszórjuk mákkal. Réteszünk egy réteg áztatott, kinyomkodott kiflit, megszórjuk mákkal. Ismét kifli, mák, majd egy réteg párolt alma következik. Addig rétegezzük amíg a hozzávalók elfogynak. Az eredeti recept szerint legalább 2 réteg alma kell, de a megadott 20 dkg-ból egy réteg is csak szűkösen jön ki.
A gubákat 160 °C-ra előmelegített sütőben kb. 8 percig sütjük, majd onnan kivéve tányérra borítjuk.
Az eredeti recept vanília vagy fahéjöntettel és friss gyümölccsel tálalja, nálunk ez elmaradt.

2010. december 24., péntek

Snickers szelet

Pákosztos macska konyhai kalandjai között találtam a Snickers szelet receptjét, amit egyből a kipróbálandók listámra tettem és az első adandó alkalommal el is készítettem. Isteni finom lett, a recepttől minimálisan tértem el: vaj helyett margarint használtam, 400 g sűrített tej helyett 340 g-ot (2 tubus).

Snickers-szelet:


Hozzávalók a tésztához:
225 g finomliszt,
75 g cukor,
175 g margarin,

A töltelékhez:
200 g margarin,
2 tubus cukrozott sűrített tej,
4 ek. cukor,
250 g sózott földimogyoró,

A csokimázhoz:
125 g tejcsoki,
125 g 81%-os étcsoki (eredetileg 85%-os de azt nem kaptam)

A tésztát összegyúrtam, sütőpapírral kibélelt 20x25 cm-es tepsibe döngöltem, 160 °C-os sütőben kb. 40 percig sütöttem. Hagytam kihűlni.

A töltelék hozzávalóit a mogyoró kivételével feltettem főni. Közepes lángon folyamatosan kavargattam a forrástól kb. 20 perc múlva éreztem hogy besűrűsödött. Ekkor belekevertem a mogyorót és a kihűlt tésztára simítottam. Mikor kihűlt a papírt lefejtettem róla, ezt nagyon óvatosan kell mert könnyen törik.

Vízfürdő felett felolvasztottam a kétféle csokit, a tetejére simítottam és egy órára hűtőbe tettem. Dermedés után nagyon szépen lehet szeletelni.










2010. december 12., vasárnap

Sajtoska

Sajtoskát készítettem Alíz receptje alapján. Annyiban tértem csak el az ötletadó recepttől, hogy nem raktam snidlinget a bundába.

Sajtoska:





Hozzávalók:

50 dkg csirkemellfilé,
2 db tojás,
1 dl tej,
15 dkg reszelt sajt,
liszt

A csirkemellfiléket ujjnyi vastag csíkokra vágom és besózom. A tojásokat a tejjel és a reszelt sajttal kikeverem, hozzáadok annyi lisztet, hogy nokedli sűrűségű tésztát kapjak.
A csirkemellcsíkokat lisztben majd a tojásos masszában megforgatom, forró bő olajban pár perc alatt ropogósra sütöm. Vigyázok, hogy a husik ne süljenek össze, egyesével teszem őket az olajba.
Mi rízzsel ettük.

2010. december 7., kedd

Raguleves


Hozzávalók:

1 fej vöröshagyma,
10-15 dkg gomba,
2 sárgarépa,
1 petrezselyemgyökér,
2 maroknyi cukorborsó,
csirkeszív,
só, bors, tárkony,
1 pohár tejföl

A Vöröshagymát apró kockákra vágom, a felszeletelt gombával kevés olajon megpárolom. Hozzáteszem a karikára vágott sárgarépát és petrezselymet, a cukorborsót, sóval borssal ízesítem, kevés vízzel félpuhára főzöm. Vízzel felöntöm, beleteszem a csirkeszíveket, felforralom, ha kell lehabozom, tárkonnyal ízesítem, tejfölbe elkevert 1 ek liszttel behabarom. Citromlével is ízesíthetem.

2010. december 6., hétfő

Karácsonyi mézes

Mézes puszedlit sütöttünk hétvégén, nagynéném receptje alapján. Ez a tuti receptem, amióta nagynénémtől megkaptam nem is kísérleteztem másikkal. Frissen is puha és hetekig puha is marad. Díszítésnek gyöngycukrot vásároltam és a hét elején érkezett írókát is felavattam. Szépségversenyre nem kell beneveznem őket, de azért évről évre egyre pofásabb mézeskalács díszeink vannak.

Karácsonyi mézes (Katitól):


Hozzávalók:
90 dkg liszt,
1 ek. szódabikarbóna,
10 dkg margarin,
2 dl méz,
25 dkg cukor,
3 dl tej
1 mézeskalács fűszerkeverék

A kenéshez: 1 felvert tojás
Díszítéshez: 1 tojásfehérje, 15-20 dkg porcukor

A mézet, margarint, cukrot összeolvasztom (én mikróban olvasztok), összekeverem a tejjel, a száraz anyagokkal összedagasztom. 1 éjszakára hűtőbe teszem.

Másnap lisztezett deszkán nagyon vékonyra kinyújtom, szaggatom, forró sütőben 5-6 perc alatt készre sütöm (vigyázat, gyorsan sül!). Még forrón 1 felvert tojással megkenem.
A cukormázhoz felverem a tojásfehérjét a porcukorral, irókába töltöm és díszítem a figurákat. Viszonylag gyorsan (kb. 30 perc) megszárad a máz, ezután dobozolom. Ha dísznek szeretném felakasztani, szívószállal sütés előtt 1-1 lyukat nyomok rá.

2010. december 3., péntek

Görög saláta


Hozzávalók 2 személyre:

1 kígyóuborka,
4 paradicsom,
2 paprika,
1 fej lilahagyma,
1 cs. Feta sajt
olivaolaj, vörösborecet,
szárított bazsalikom, oregánó, kakukkfű
olajbogyó

Az uborkát, paradicsomot, paprikát alaposan megmosom, kis kockákra vágom, az olajjal, ecettel meglocsolom, a fűszerekkel megszórom. A lilahagymát megpucolom, félbe vágom és vékony szeletekre szelem, az egészet jól összekeverem hogy egy kicsit összeérjen. A Feta sajtot kockákra szelem, óvatosan a salátába forgatom, olajbogyóval díszítem. Magában, köretként, kenyérrel/pirítóssal fogyasztom.